sahabat
saya adalah seorang yg ada nama dlm industri penternakan negara
tetapi saya berundur...
saya telah lalui 10 thn pendidikan formal di u
22 tahun dalam industri terutama ternakan ayam.
hari ini saya ingin membuka pekung industri... terutama
ayam daging
lembu
saya undur dari industri ayam sebagai orang yg ada nama dgn satu kesedaran...
industri ini sangat SAKIT.
sebagai muslim , saya mintak maaf jika dlm grup ni ada yg belum muslim. yg mungkin tersinggung dgn apa yg saya ucapkan ini.
saya dapat buktikan betapa sakitnya industri ayam ini di jalankan.
ramuan makanannya ;-
sumber protinnya dari
tepung darah
tepung daging
tepung tulang
majoriti di impot
pengesahan sumber bahan ini adalah dari sumber babi
semasa proses penternakan
bhn kimia seperti
punca arsenic
antibiotik terlarang
- di gunakan secara berleluasa.
jadi pada 1996 berlaku pembocoran maklumat dan terjadinya isu ayam nitrofuran.
saya undur dari industri ini secara total pada 1999.
saya menjalankan kajian apa punca protin yg boleh di bangunkan secara skala komersial yg tidak ada undang2 mengekang kita
bermula dengan
1.pembiakan ikan guppy biasa --- ikan ini lambat dan sekali cycle jumlah x byk.
2. cacing tanah - sukar dgn kerenah media dan penggandaan yg lambat
3. selidik larva lalat spt Chrysomia bezziana ( lalat hijau) juga Musca domestica ( lalat rumah ).
masalah yg kita hadapi adalah pencemaran E.coli dan Salmonella pada larvanya sbb mmg tabiat lalat sukakan kotor. ( tetapi afrika dah bangunkan juga larva lalat ini)
4. kajian penggandaan tikus putih makmal secara besaran utk tepung protin , juga bermasaalah dgn mcm mana nk proses anak2 tikus dan juga ada punca penyakit yg di bawa.
ketepikan.
5. dah lama perhatikan larva BSF , ttp tak tahu nama dan nama saintifik nya maka akhir2 ini saya mencari secara giat dlm internet dan jumpa artikel MAGMEAL®.
barulah saya tahu dan langsung jumpa dgn geng2 BSFL ni...
Matlamat saya , visi saya adalah utk menukarkan sumber protin dari sisa babi kpd punca yg halal syarak utk makanan saya sekeluarga sekurang2 nya.
saya pernah ke dialog jakim , jais ,halal hub dlm isu ayam babi di The Palma Hotel puterajaya.
dlm dialog itu para pegawai berkenaan bermatian menuduh saya sebagai talibarut pihak berkepentingan dlm industri menyebarkan dakyah palsu.
satu saja jawapan balik saya kepada mereka
jika saya adalah penyebar dakyah.
maka pihak tuan2 semua perlu buktikan yg anda betul dengan menguatkuasakan LOGO HALAL JAKIM pada beg makanan ayam komersial.
bermula dari tarikh itu sampai ke jam wasap ini di tulis BELUM ADA LOGO HALAL DI BEG MAKANAN AYAM KOMERSIAL.
Ayam ini kita suap hari2 kpd kita , emak kita , isteri kita , anak2 kita , ustaz2 kita...
apa yg saya nmpk ada proses kerosakan yg sedang berlaku
hati jadi keras
sifat tamak haloba membiak
penyakit pelik2 timbul.
jadi saya cukup bangga jumpa dgn kumpulan ini .
saya bermula balik dari kursus 27hb mac lalu , berhempas pulas saya menjalankan usaha menggunakan segala sumber yg ada utk merealisasikan BSFL adalah PENGGANTI KPD SISA BABI YG DI GUNAKAN SEKARANG.
Maafkan saya , terpaksa saya buka cerita ini demi melorongkan matlamat murni ilmu ini bg faedah ummah.
terima kasih sifu krn memberi ilmu sifu dan halalkan kpd saya.
jika kita bergerak besar, kita boleh mengubah industri.
jika bergerak kecil , kita hanya mampu mengubah makanan keluarga kita.
#saya dah 16thn total stop makan ayam komersial semata2 isu tepung protin dan residu antibiotik yg sangat takut jika tuan2 sahabat mengetahuinya.
ikhlas.
Dr. Saari
Dip. animal health n production UPM
Doctor of Vetrinary Medicine UPM
working experience
1. Ayam Dinding - Perak
2. Perak Meat - Perak
3. TD Poultry - Trg
4. Murni Hatchery - Kel
5. Ayam Organik HPA - Perlis.
6. sekarang mengasaskan pergerakan muamalat dlm kumpulan sedar ekonomi QC2U.COM
maaf semua jika ada yg tersinggung.
saya tidak berniat utk berada di saf hadapan
atau mengambil peranan yg aktif.
tq
Tak tahu sejauhmana kebenarannya Fwd dari group BSFL Malaysia. Tolong viralkan semoga lepas tanggungjawab kita. Jika tidak benar Insha Allah harap ada yang akan menjawabnya nanti. Allah huaklam.
No comments:
Post a Comment